úterý 1. března 2011

Jak zbavit psa či kočku blech a klíšťat - Antiparazitka a repelenty


Když se podíváte z okna, tak to tak možná nevypadá, ale jaro se blíží a s ním nás, ale zejména naše čtyřnohé kamarády začnou ve větší míře obtěžovat nepříjemní cizopasníci jako jsou klíšťata a blechy.

Jak se těchto nepříjemných parazitů zbavit?

Existuje několik variant a záleží hlavně na chovateli, kterému přípravku proti blechám a klíšťatům dá přednost a který se mu v minulosti osvědčil.

Antiparazitika jsou látky, které zbavují živočichy parazitů.

Antiparazitika, působící na ektoparazity, se většinou aplikují zvířatům na srst či kůži. Mají formu obojků, pipet neboli spot-on, pudrů, prejů či pudrů.

Od roku 2010 nastala změna v oblasti antiparazitik aplikujících se na kůži mezi lopatky tzv. spot-on neboli pipety. Nyní si je můžete zakoupit nejen u veterináře, ale rovněž u certifikovaných prodejců. Aplikaci majitel psa nebo kočky provede snadno sám dle srozumitelného návodu uvedeného na obalu.

Více informaci naleznete zde: Spot-on - Aplikace mezi lopatky

Nejčastěji se vyskytující vnější parazité a jejich nebezpečí:

Blecha obtěžuje psa či kočku opakovaným bodáním, které je samo o sobě nepříjemné a dráždící. Navíc u citlivých zvířat vyvolávají bleší sliny alergickou kožní reakci, která může u disponovaných jedinců dosáhnout hrozivých rozměrů. Nezanedbatelný je i fakt, že právě blechy přenášejí jiného - vnitřního cizopasníka, totiž tasemnici psí.

Klíšťata mohou při masivním napadení způsobovat ztráty krve a oslabovat svého nedobrovolného hostitele. Působení sekretu slinných žláz těchto parazitů vyvolává podráždění kůže v místě uchycení a často i tvorbu uzlíků, které se jenom pomalu ztrácejí. Mohou navíc přenášet zárodky infekčních onemocnění, u nás především lymské boreliózy, případně klíšťové encefalitidy.

Podrobné informace naleznete zde: Obojek proti blechám a klíšťatům


Články: Antiparazitika a repelenty pro psy a kočky

Kloubní výživa pro kočky
Artritida u koček

Žádné komentáře:

Okomentovat